Guide til kviklån: alt du skal vide, inden du optager et kviklån

Med et kviklån har du mulighed for hurtigt og nemt at låne penge til det du lige står og mangler. Kviklånet er et af de hurtigste forbrugslån på markedet, som giver dig høj fleksibilitet og frihed og hvor der hverken stilles krav til sikkerhed eller meget dokumentation. Et kviklån kan altså være et fordelagtigt valg for dig, der ønsker at låne penge hurtigt og uden meget besvær.

Denne guide giver dig et overblik over nogle af de vigtigste aspekter af kviklånet, således at du bedre kan træffe et informeret valg, inden du optager et kviklån. Her kan du blandt andet læse om kviklån generelt, hvad det kan bruges til, hvilke fordele og ulemper der er forbundet med et kviklån, hvor meget du kan forvente at låne, hvilke krav der er til dig som ønsker at optage et kviklån, hvordan du finder det billigste kviklån på nettet og meget mere.

Hvad er et kviklån?

Helt simpelt forklaret er et kviklån en form for forbrugslån, der oftest går under kategorien hurtig lån, hvor du meget hurtigt kan låne penge. Kviklånet er på lige fod med sms lån et af de hurtigste forbrugslån på markedet, hvilket gør det et særligt fordelagtigt lån, hvis man pludseligt har brug for at låne penge. Med et kviklån får du altså et lån, der hverken tager lang tid at ansøge om eller at få udbetalt. Typisk vil et kviklån dog have en kort løbetid, hvorfor det passer perfekt til akutte behov og situationer, hvor du ved, at du hurtigt vil kunne tilbagebetale lånet.

Skal jeg stille sikkerhed for et kviklån?

Når du optager et kviklån, vil der som udgangspunkt aldrig være krav om, at du skal stille stikkerhed for lånet. Som regel er låneudbyderne ikke interesseret i at vide, hvad formålet med lånet er. Du skal således ikke stå til ansvar for, hvad du ønsker at låne penge til. Dette hænger sammen med kviklånets hurtige behandling og udbetaling; der er ikke tid til at gennemgå en masse papirarbejde m.v., når lånet skal kunne udbetales hurtigt. Du skal altså hverken bekymre dig om at stille sikkerhed eller forklare lånets formål over for låneudbyderen, når du vælger at optage et kviklån.

Er der forskel på kviklån og quicklån?

Det korte svar er nej. Trods forvirringen er kviklån og quicklån begge betegnelser for samme type forbrugslån, blot stavet på forskellige måder. Du kan altså være helt tryg ved at optage enten et kviklån eller et quicklån hos en låneudbyder, da du får det samme uafhængigt af lånets stavemåde.

Hvad kan et kviklån bruges til?

Der er ingen grænser for, hvad et kviklån kan bruges til. Modsat mange banklån, vil de penge du låner med et kviklån ikke på forhånd være øremærket et bestemt formål. En låneudbyder der tilbyder kviklån er nemlig ikke interesseret i at kende til lånets formål. Det betyder, at du kan bruge et kviklån til alt lige fra et nyt TV til betaling af regninger, hjælp til madbudgettet sidst på måneden, akutte skader i boligen eller lignende. Du kan også sagtens bruge et kviklån til køb af bil, men ofte kan du ligeså godt vælge et billån til netop det formål. Pointen er, at du kan bruge et kviklån på mange forskellige ting, og du behøver ikke nødvendigvis at bruge pengene på kun én ting; du kan sagtens vælge at bruge de lånte penge på flere forskellige ting.

Fordele og ulemper ved kviklån

Som med så meget andet er der selvfølgelig både fordele og ulemper ved kviklån. Før du vælger at optage et kviklån, kan du derfor med fordel gøre dig et overblik over de mange forskellige fordele og ulemper, der er forbundet med et kviklån. Her får du en liste over nogle af de mest væsentlige fordele og ulemper ved kviklån, så du nemt kan få et overblik:

Fordele ved kviklån

  • Høj fleksibilitet og frihed: et kviklån giver dig friheden til selv at vælge, hvad du låner penge til, og samtidig får du mere fleksibilitet i din økonomi. Lån eksempelvis penge til regninger sidst på måneden, og tilbagebetal lånet så snart du har penge på kontoen igen.
  • Ingen krav om sikkerhed: der er ingen krav om sikkerhed forbundet med optagelsen af et kviklån. Du skal altså ikke bekymre dig om at skulle stille sikkerhed.
  • Hurtigt og nemt: det er både hurtigt og nemt at ansøge om et kviklån online.
  • Lånet udbetales hurtigt: du kan som udgangspunkt altid få udbetalt dit kviklån 48 timer efter, du har ansøgt om lånet. Du skal altså ikke vente længe.
  • Ansøg døgnet rundt: idet ansøgningen foregår online, kan du nemt ansøge om et kviklån døgnet rundt. Du kan altså uden problemer optage et kviklån, når det passer dig bedst.
  • Ansøg hvor som helst: så længe du befinder dig i Danmark, kan du ansøge om et kviklån uafhængigt af, hvor du er. Det eneste det kræver er en internetforbindelse og en computer, tablet eller smartphone.
  • Underskriv lånet med NemID: alle kviklån kan underskrives med NemID, hvilket gør det både nemt og sikkert for både dig og låneudbyderen. Du slipper samtidig for at skulle underskrive det ene dokument efter det andet og sende det fysisk med posten.
  • Mulighed for rentefrit lån: mange kviklån udbydes som rentefrie lån, hvor du kan låne et begrænset beløb med en kort løbetid på mellem 14 og 30 dage uden betaling af renter og gebyrer. Lånet kan altså teknisk set blive helt gratis for dig.

Ulemper ved kviklån

  • Et af de dyrere lån: grundet den høje fleksibilitet, frihed og manglende krav om sikkerhed, som er forbundet med et kviklån, vil man ofte betegne kviklånet som et af de dyrere lån på markedet. Man skal altså være klar på at betale lidt ekstra for at nyde godt af kviklånets mange fordele.
  • Korte løbetider: de fleste kviklån kommer med en forholdsvis kort løbetid, hvilket kan gøre det sværere for nogle at tilbagebetale lånet rettidigt. Sørg derfor for at du med sikkerhed kan tilbagebetale lånet til tiden, inden du optager et kviklån.
  • Begrænsede lånebeløb: ligeledes er lånebeløbet ofte begrænset i forbindelse med et kviklån, hvilket er en god ting, når der er kort løbetid. I situationer hvor der er behov for flere penge, er det dog muligt at andre lånetyper er mere hensigtsmæssige.
  • Risiko for optagelse af uhensigtsmæssige lån: det er både nemt og hurtigt at optage et kviklån, hvorfor man hurtigt kan komme til at beslutte sig for at optage et kviklån mere eller mindre impulsivt. Sørg derfor for, at du altid overvejer grundigt, hvorvidt du har behov for et lån, og i så fald, hvor mange penge du reelt set har behov for at låne, inden du optager et kviklån.
  • Risiko for RKI registrering: sørger du ikke for at tilbagebetale dit kviklån rettidigt, så er der en reel risiko for at du bliver registreret i RKI. Denne ulempe gælder for alle typer lån, men idet kviklånet oftest har en kort løbetid, er du endnu mere udsat med et kviklån. Lån derfor aldrig flere penge end du ved, at du vil være i stand til at betale tilbage inden for den aftalte løbetid.

Hvor meget kan jeg låne med et kviklån?

Det kan være svært at sige, hvor meget du helt konkret kan låne med et kviklån, når der ikke er tale om én bestemt låneudbyder. Lånebeløbet for et kviklån kan nemlig variere meget fra låneudbyder til låneudbyder. Da mange kviklån har en forholdsvis kort løbetid, vil du også i mange tilfælde kunne regne med at lånebeløbet er begrænset. Typisk vil du have mulighed for at låne alt mellem 500 kr. og 400.00 kr. afhængigt af den enkelte låneudbyder. Dog vil du sagtens kunne opleve at nogle udbydere maksimalt tilbyder kviklån på eksempelvis 15.000 kr., mens andre har en højere grænse på helt op mod 400.000 kr. For at være helt sikker på, hvor meget du kan låne, bør du derfor undersøge det nærmere hos den låneudbyder, du vælger.

Føler du at et kviklån ikke kan tilbyde dig et stort nok beløb, kan du til hver en tid overveje et almindeligt forbrugslån, hvor der ofte er mulighed for at låne større beløb.

Hvem kan optage et kviklån?

Oftest vil du komme ud for, at låneudbydere har en række krav til dig som låntager, hvilke du skal opfylde for at kunne ansøge om et kviklån. Disse krav kan nemt variere fra låneudbyder til låneudbyder. Dog kan du som regel forvente at låneudbyderen stiller krav til enten din alder, indkomst, bopæl, statsborgerskab eller lignende. Eksempelvis er der mange udbydere af kviklån, der har krav om, at du skal være fyldt minimum 18, 21 eller 25 år, have fast bopæl i Danmark, have et dansk telefonnummer, være dansk statsborger og evt. have indkomst på et vist beløb. Såfremt du opfylder den enkelte låneudbyders krav, vil du til hver en tid nemt kunne ansøge om og optage et kviklån.

Desuden har de fleste låneudbydere også krav om, at du ikke må være registreret i et skyldnerregister såsom RKI (ejet af Experian) eller Debitor Registret. Er du derfor registreret som dårlig betaler i enten RKI eller Debitor Registret, vil du desværre have svært ved at finde en låneudbyder, der er villig til at tilbyde dig et kviklån. Der findes selvfølgelig visse låneudbydere på nettet, som tilbyder lån trods RKI, men oftest vil det være forbundet med utroligt høje renter og gebyrer samt mange andre dårlige vilkår. Du skal også var klar til at benytte dine personlige ejendele, såsom smykker, biler, eller bolig, som pant. Du kan altså nemt ende med at sætte dig selv i en endnu dårligere position, hvis du vælger at optage et lån trods RKI.

Hvilken betydning har en kreditvurdering for mig?

Det er efterhånden almindelig praksis for online låneudbydere at foretage en individuel kreditvurdering af alle låntagere, der ansøger om et lån. Du skal derfor være indordnet med, at der sandsynligvis også vil blive foretaget en kreditvurdering af dig i forbindelse med, at du ansøger om et kviklån. Men hvad betyder det helt konkret for dig?

I praksis betyder det for dig, at den valgte låneudbyder laver en vurdering af din økonomiske situation, samt hvor stor sandsynlighed der er for at du vil kunne betale kviklånet tilbage. Sagt lidt anderledes så vurderer låneudbyderen, hvor stor risiko der er forbundet med at låne dig penge. Vurderer låneudbyderen, at risikoen for at du ikke er i stand til at tilbagebetale lånet i overensstemmelse med de gældende regler er for høj, så skal du regne med at vilkårene vil ændre sig for dig og din mulighed for at optage et kviklån. I visse tilfælde kan du risikere helt at blive afvist, men oftest vil låneudbyderen benytte vurderingen til at tilbyde dig en rente og låneaftale, der er baseret på den udregnede risiko samt tilpasset din økonomi.

Mulighed for rentefrit kviklån

I forbindelse med et kviklån vil nogle låneudbydere tilbyde muligheden for at optage et rentefrit lån. Et rentefrit lån er et lån, hvor du har mulighed for at låne penge mere eller mindre gratis. Visse låneudbydere udbyder nemlig kviklån, hvor du kan låne et mindre beløb med en ganske kort løbetid uden at skulle betale renter eller gebyrer. Du har altså mulighed for at låne eksempelvis 5.000 kr. oftest i en periode på enten 14 eller 30 dage helt gratis. Det præcise lånebeløb og løbetid for et rentefrit kviklån kan dog nemt variere fra en låneudbyder til en anden, hvorfor du altid bør undersøge dine muligheder nærmere hos hver enkelt låneudbyder.

Det rentefrie lån vil dog kun være gratis, såfremt du rent faktisk er i stand til at tilbagebetale det inden for den aftalte løbetid. Du skal nemlig være opmærksom på, at lånet vil blive pålagt renter og gebyrer, hvis du ikke betaler pengene tilbage rettidigt, hvormed det altså ikke længere er gratis. Desuden vil visse låneudbydere kun tilbyde denne mulighed i forbindelse med det første kviklån, du optager hos dem.

Hvornår kan et rentefrit kviklån betale sig?

Idet der som sagt vil blive pålagt renter og gebyrer, hvis du ikke er i stand til at overholde den aftale løbetid for kviklånet, vil et rentefrit kviklån altså kun kunne betale sig, hvis man rent faktisk formår at tilbagebetale lånet rettidigt. Du bør derfor være 100 % sikker på, at du har mulighed for at tilbagebetale lånet til tiden, inden du vælger at optage et rentefrit kviklån. Så i hvilke situationer kan det helt reelt set betale sig at optage et rentefrit kviklån?

Et rentefrit kviklån kan med stor fordel benyttes i situationer, hvor du eksempelvis mangler et mindre beløb sidst på måneden, hvor der kun er få dage tilbage, inden du får løn. Hvis du her ved med sikkerhed, at du efter lønningsdagen vil have penge nok til at kunne tilbagebetale det lånte beløb med det samme, vil du altså med fordel kunne optage et rentefrit lån helt gratis til at dække for udgifter sidst på måneden. På den måde vil du reelt set kun låne penge i få dage, før du tilbagebetaler dem igen, men dette kan sagtens være nok til at give dig et ekstra rådighedsbeløb til slutningen af måneden. I sådan en situation vil det rentefrie kviklån faktisk godt kunne betale sig, da det i sidste ende ikke vil koste dig noget.

Brug NemID når du optager et kviklån

I takt med at ansøgning om lån i stigende grad begyndte at foregå online, har nye regler medført at NemID skal bruges til lån af penge. Dette skal dog udelukkende ses som en fordel. Brugen af NemID i forbindelse med optagelse af lån har nemlig skabt større sikkerhed for både dig som låntager og alle låneudbydere.

På den ene side kan du som låntager være helt sikker på, at ingen kan optage et lån i dit navn, da NemID er tilkoblet din identitet og derfor kun kan bruges af dig. På den anden side giver det også tryghed for låneudbyderen, da de nu også kan være helt sikker på, at du er den person, som du angiver i låneansøgningen. Samtidig giver NemID låneudbyderen adgang til en række oplysninger omkring dig, hvilke kan bruges til en hurtig kreditvurdering af dig i forbindelse med ansøgning af lån. Dette medvirker til at gøre hele ansøgningsprocessen meget hurtig, sikker og uden besvær for dig. Du kan altså med fordel benytte NemID, når du ønsker at optage et kviklån på nettet.

Sådan finder du det billigste kviklån på nettet

Hvis du allerede har kigget rundt på nettet efter et kviklån, vil du højst sandsynligt have bemærket, at udbuddet af kviklån er stort. Kviklån er noget der udbydes af rigtig mange forskellige låneudbydere, hvorfor der selvfølgelig også nemt kan være forskel på priserne. Så hvordan kan du nemmest finde det billigste kviklån på nettet?

Rundt omkring på nettet kan du finde diverse oversigter over de låneudbydere, der tilbyder kviklån. Her kan du blandt andet få et hurtigt overblik over, hvor meget du kan låne hos udbyderne, til hvilken rente og andre låneres vurdering af dem. Det kan dog stadig være svært at sammenligne de forskellige låneudbyderes kviklån med hinanden i forhold til, hvor meget det egentlig vil koste dig at optage lånet. Ofte kan det også være svært at gennemskue, hvor mange ekstra gebyrer der er inkluderet i lånet. Her er det nyttigt at kende til begrebet ÅOP.Kviklån

ÅOP står for årlige omkostninger i procent, og kan bruges til at få en ide om, hvor mange udgifter der samlet er forbundet med at optage et specifikt lån. Du skal som udgangspunkt altid lede efter et lån, der har en så lav ÅOP som muligt. Jo lavere ÅOP er, desto billigere vil lånet nemlig være. Brug derfor ÅOP som en indikator for, hvilket lån der i sidste ende vil medføre færrest omkostninger for dig. Husk dog på, at ÅOP kun kan bruges til at sammenligne samme type lån. Du kan derfor ikke bruge ÅOP til eksempelvis at sammenligne et kviklån med et billån eller en anden type lån.

ÅOP vil som udgangspunkt altid fremgå i oversigterne over kviklån, eventuelt skrevet med småt, men du vil også altid kunne finde informationen på den enkelte låneudbyders hjemmeside. Her vil ÅOP typisk fremgå i låneformularen, hvor du vælger lånebeløb og løbetid for dit kviklån.

Vær opmærksom på ny lovændring vedrørende hurtig lån

Fra og med januar 2017 trådte en ny lovændring vedrørende hurtig lån i kraft i Danmark. Lovændringen sætter grænser for, hvor hurtigt du kan få udbetalt hurtig lån med korte frister såsom kviklån. I praksis betyder lovændringen, at du ikke længere kan få udbetalt kviklån og andre kortfristede lån samme dag, som du har ansøgt om lånet. I stedet er der blevet indført en såkaldt betænkningspause på 48 timer, hvilket gælder for alle kortfristede lån med en løbetid på under tre måneder. Det betyder, at du altså fremover er nødt til at vente minimum 48 timer, før du kan få udbetalt dit kviklån.

Lovændringen er kommet i kraft af, at man gerne vil forsøge at forhindre kortfristede hurtig lån såsom kviklån i at blive benyttet til impulskøb. I stedet vil man gerne sikre sig, at låntageren reelt set har overvejet lånet grundigt, inden det bliver optaget. Selvom det umiddelbart kan virke som en stor ulempe, at dit kviklån nu først kan blive udbetalt efter en betænkningspause på 48 timer, så husk på: kviklånet er stadig et af de allerhurtigste lån på markedet. Til sammenligning vil det stadig tage meget mere tid, hvis du eksempelvis vælger at optage et lån i banken, hvor låneprocessen er langt mere omfattende og besværlig. Derfor er der stadig rigeligt med fordele ved at optage et kviklån, når du har brug for at låne penge nemt og hurtigt.

Hvornår udbetales mit kviklån?

Som sagt har den nye lovændring medført, at kortfristede lån med en løbetid på under tre måneder først kan udbetales tidligst 48 timer efter, at du har ansøgt. Du skal altså kunne acceptere, at dit kviklån ikke kan udbetales med det samme. Idet denne lovændring kun gælder kortfristede lån med en løbetid på under tre måneder, kan du dog være heldig at finde enkelte kviklån med en løbetid på mere end tre måneder, hvor du altså sagtens kan få udbetalt pengene hurtigere. I sidste ende kommer det altså an på, hvor lang en løbetid den enkelte låneudbyder tilbyder.